FA09 er en 100% non-profit almen administrationsorganisation - læs mere om hvad vi kan tilbyde dig herunder ...

Træer og buske genbruges på Øresundskollegiet

En del af de træer og buske, der skal fjernes for at give håndværkerne plads, har fået nyt liv på kollegiets tagterrasse.

Bæredygtighed er et vigtig element i den store renovering, som Øresundskollegiet er midt i. Som en del af renoveringen skal alle vinduespartierne skiftes, men det betyder desværre, at man er nødt til at fælde en række træer og buske for at give plads til håndværkerne.

For en del af træerne og buskene betyder det dog, at de får et helt nyt liv på kollegiet. De bliver nemlig flyttet op på den store flotte tagterrasse, der dermed får et endnu mere grønt og frodigt udtryk.

Det er naturligvis rigtig ærgerligt, at vi er nødt til at fælde sunde træer og buske, men der er desværre ikke anden udvej, for håndværkerne skal jo kunne komme til. Så da vi i samarbejde med arkitekterne i SLA fik ideen om, at man kunne flytte nogle ad dem op på den nyetablerede tagterrasse, gik vi straks i gang med at undersøge mulighederne. Vi glæder os meget til at se træerne deroppe, det skal nok blive rigtig flot,” siger Elsebeth Hauerslev Kjærgaard, projektleder i FA09, der er administrationsselskab for kollegiet.

2. OEK træer genbruges.jpg

”Nyt” gammelt liv til træerne
Kollegiets beboere glæder sig også over, at det er muligt at genbruge vegetationen.

Det er virkelig godt, at vi kan genbruge vores træer. Det spiller ind i hele bæredygtighedstanken, som vi har baseret hele renoveringen på, hvor vi arbejder med social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Renoveringen handler ikke bare om at hive nyt ind for det nyes skyld. Det er vigtigt for os i sådan en sag at bevare kulturen, historien og stemningen fra kollegiets væren. Det er ikke bare tilfældige træer, der gennem tiden er blevet plantet. De er udvalgt efter at bidrage til kollegiets udformning og farvespil og netop dette ønsker vi, som kollegie, at værne om,” siger William Find Friederichsen, der er beboerrådsformand på Øresundskollegiet.

Ved at træerne genbruges på tagterrassen i nye rammer, får de endnu et liv og endnu en mulighed for at bidrage til kollegiets nye og grønnere udtryk for vores beboere,” fortsætter han.

Tagterrassen er en del af projektet Grobund for Nye Fællesskaber, der er fondet af VILLUM FONDEN, og skal indvies af kollegiets beboere i december.

3. OEK træer genbruges.jpg

Genbrugstræer
Der er tale om i alt 13 hjortetakstræer, 7 kornelbuske og en række mindre buske, der er nøje udvalgt at blive flyttet op på den store tagterrasse, der er indrettet til, at kollegiets beboere både kan studere, slappe af og hygge sig.
Det er landskabsarkitekterne hos tegnestuen SLA, der har stået for udvælgelsen af træer og buske og flytningen, der gik i gang i uge 49.

Det er ressourcemæssigt og økonomisk bæredygtigt, at ”genbruge” træerne frem for at fælde dem. Vi forsøger at tænke cirkulært i alle vores projekter, hvor vi anbefaler at genbruge frem for at producere nyt. Det er et opgør med brug-og-smid-væk kulturen. Træerne i terræn, som flyttes op på tagterrassen, er plantet for relativt nyligt, men desværre er der flere af dem, der ikke kan blive stående pga. stilladsarbejder i forbindelse med renoveringen.

Derfor udvælger vores plantespecialister nøje de træer som har en chance for at overleve i de nye omgivelser. Træerne må ikke være for store, hverken i kronerne eller deres rodnet. En god tommelfingerregel siger jo, at et træ fylder lige meget under jorden som over jorden. Derfor er der begrænsning for, hvor store træerne kan være, da de skal op og gro videre på et tag,” forklarer projektleder i SLA Tobias Theil Konishi.

1. OEK træer genbruges.jpg

FAKTA  -  Hvad skal renoveres på kollegiet? (udsnit)

  • Renovering af faldstammer, afløb og nye toiletter i både lejemål og fællesarealer
  • Nye vandinstallationer i køkkenet og på badeværelse
  • Ny håndvask på badeværelse
  • Ny dør til lejligheden med digital adgangskontrol, også på postkassen
  • Udskiftning af vinduerne og etablering af nye vinduesbænke
  • Totalrenovering af de 16 fælleskøkkener
  • Udskiftning af alle vinduer og yderdøre på fællesarealer
  • Nye lofter, lys på gange og ny rørføring flere fællesarealer

Det samlede renoveringsprojekt er den til største renovering af kollegiet til dato. Renoveringen startede midt i maj 2021 og forventes at være helt afsluttet sidst i 2023.